De twee Jannen

Ja, Jan Senden kon terecht in... Schaesberg, bij Jan de Feiter. Die had al dieren bij hem (Vic Timmermans) gekocht. Dus dat deed Jan eerst. Jan de Feiter was verzekeringsagent en Limousins waren zijn grote hobby. Jan bij Jan op de koffie. Alle werk werd aan de kant geschoven en Jan de F. was blij iemand gevonden te hebben die ook interesse had in dit mooie vleesras. Toen, op naar de dieren. Die liepen ergens in een weiland wat verder weg. Jan de F.: ‘rij maar achter mij aan’. De verbazing van Jan S. groeide naarmate ze verder richting Bocholtz reden. Waar kwamen ze aan? Hemelsbreed 2 km van zijn eigen huis, bij Ubachsberg. Hoe was dit mogelijk? Dat iets dat je zover zoekt, zo dichtbij kan zijn?
Jan de F. had tegen de winter te weinig stalruimte voor de dieren. Hij vroeg Jan S. of hij er een aantal bij hem kon onderbrengen. De eerste Limousins betraden de Gillishof. En als beloning voor het werk, het voer en de goede zorgen, mocht Jan S. een kalfje houden van een van de zwangere koeien. En daarmee was ook een jarenlange vriendschap geboren. Iedereen blij. Behalve toen het kalfje dood werd geboren. Iedereen verdrietig. Dat is hard en daar moet je mee leren leven, als je dieren hebt. Maar Jan de F. zat er ook mee in de maag dat het zo was gelopen. Hij bood spontaan het kalf van een andere koe aan. Hoe geweldig is dat!

Het was ook op aansporen van Jan de F. dat Jan en zijn vrouw Mia in 1972 naar Limoges togen, 1000 km in 12 uur rijden, in de Opel Rekord, om eens te gaan kijken hoe het nou precies zat met die Limousins. Waar ze leefden en hoe de boeren het daar deden. (wordt vervolgd).

Op de foto v.l.n.r.: Jan de Feiter, Jan Senden, eerste koeien met kalf en Henk
 

          Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties