Hieronder lees je meer over het vlees, waar de delen in de koe zitten en hoe je ze kunt bereiden. Om te beginnen enkele nuttige tips die je in elk geval even moet lezen. 

Bereidingstips

 • De dag voordat je het vlees wilt bereiden het vlees in de koelkast leggen.
 • Een uur voor bereiden het vlees uit de koelkast halen zodat het op kamertemperatuur komt.
 • Neem een pan met een dikke bodem waarin het vlees past. Anders verbrandt het bakproduct.
 • Zet het vuur aan en laat de pan heet worden. Schroei dan het vlees snel om en om dicht. Voeg dan pas boter of olie toe. Als je met boter bakt, leg het vlees er pas in als het schuim net verdwenen is.
 • Bestrooi daarna pas matig met zout. Zout onttrekt vocht. Voor behoud van de smaak van het vlees zijn minimaal zout en kruiden nodig.
 • Prik niet in het vlees tijdens het braden want ook daardoor verliest het vocht.
 • Neem warm water als je dat wilt toevoegen na het aanbraden. Hierdoor wordt de malsheid behouden.
 • Vlees dat je rosé wilt eten, moet rusten na bereiden om de sappen te behouden. Als je het rosé wilt eten. Tijdens het rusten ontspannen de vezels waardoor ze iets uitzetten en ze weer de sappen opnemen. Zo behoud je dus sappig vlees.
 • Het beste kun je het in een verwarmde oven leggen. Reken op ca. 5 minuten voor ca. 120 gram kort gebakken en ca. 20 min voor ca. 500 gram vlees.
   
Zo bak je tournedos, kogelbiefstuk, biefstuk, minute beef, entrecôte en ribeye
Schroei het vlees even kort dicht op hoog vuur totdat het rondom bruin is en laat het even doorgaren op laag vuur. Doe dit echter niet langer dan twee tot vijf minuten afhankelijk van de gewenste gaarheid.

Dit vlees dat je maar kort hoeft te bakken, is ook erg geschikt om te grillen, fonduen, gourmetten of barbecueën.
 
Stoven: zo bereid je runderlappen, riblappen, stooflappen, poulet
Het vlees dat je kunt stoven, eerst op hoog vuur rondom bruin bakken zonder bakproduct of zodra schuim van de boter verdwenen is.
Vlees uit pan nemen en uitje fruiten, knoflook naar wens, vlees terug in pan leggen. Maak je eigen kruidenkeuze en kies bijvoorbeeld tijm, oregano, gember, selderijzout. Doe er al dan niet peperkoek en stroop bij of tomatenpuree. Voeg warm water toe totdat het vlees ondergedompeld is. Dan eventueel rode wijn, bier of azijn. Zorg dat het geheel niet kookt. Lekker laten pruttelen en tussendoor even vlees omdraaien en roeren. Is het vlees gaar, leg het dan even uit de pan en bindt de saus met maïzena.
Stoven is onder vocht, licht pruttelend, langzaam gaar trekken. Ca. 1,5 uur. Maar het gaat altijd goed. Ook als je het langer laat pruttelen. Het vlees wordt dan alleen maar gaarder. Het is een kwestie van wat je zelf lekker vindt.
 
Entrecôte
Entrecôte komt uit de dunne lende. Je herkent het direct aan het vetrandje. Dat randje zorgt bij het bakken voor een vollere smaak. Zonder vetrandje is het vergelijkbaar met een uitstekend kogelbiefstuk. De entrecôte rondom dichtschroeien op hoog vuur tot die mooi gebruind is en dan ongeveer 2-3 minuten aan elke kant op laag vuur als je hem rosé wilt hebben. Daarna ca. 8 minuten laten rusten op een verwarmd bord, afgedekt met aluminiumfolie.

Ribeye
Ribeye is een mooi stuk vlees uit de rug dat zich tussen de dunne lende en de hals bevindt. Typisch voor ribeye is dat het iets dooraderd is en er een vetrandje aan mag zitten. De ribeye rondom dichtschroeien op hoog vuur tot die mooi gebruind is en dan ongeveer 2-3 minuten aan elke kant op laag vuur als je hem rosé wilt hebben. Daarna ca. 8 minuten laten rusten op een verwarmd bord, afgedekt met aluminiumfolie.

Bavette
De bavette wordt in de volksmond ook wel ‘flanksteak’ of ‘halve maan’ genoemd. De bavette is de dikke rand vlees die in de ‘vang’ van de koe zit. De vang bevindt zich achter in de buik van de koe. De bavette van de Limousin en de Blonde d’Aquitaine is mals en met een iets stevige beet. Maar dan moet je hem rondom op hoog vuur bruin bakken en dan ca. 1 minuut aan elke kant op laag vuur. Daarna ca. 5 min. laten rusten. Je kunt hem dus ook alleen ‘rood’ eten. Heb je per abuis langer gebakken, dan wordt ie taai en moet je hem stoven.
 
Tournedos
Tournedos is biefstuk uit de ossenhaas gesneden, het malste stukje vlees van het rund.
 
Kogelbiefstuk
Kogelbiefstukken worden zowel uit de bovenbil als het spierstuk gesneden. Grootste verschil met een entrecôte of biefstuk is dat kogelbiefstuk net iets malser is. De bereiding komt echter wel overeen met die van biefstuk.
 
Biefstuk
Biefstuk komt vooral ook uit het spierstuk, dikke lende, bovenbil.
 
Minute beef
Minute beef is biefvlees met iets meer beet. Het komt uit onder andere bloemstuk en platte bil.
 
Biefstukpunten
Bij het snijden van mooie porties minute beef, biefstuk, kogelbief en tournedos blijven kleine stukjes over die de bestemming krijgen biefstukpuntjes. Heerlijk mals dus en net zo snel klaar als biefstuk.
 
Rosbief
Rosbief is altijd een groter stuk vlees dat uit een magere spier komt. Het kan uit het bloemstuk, de muis, het staartstuk, de bovenbil of platte bil zijn. Bij het bakken bepaalt vooral de hoogte van het stuk vlees de benodigde baktijd. Reken bij ons formaat rosbief voor 500 gram rosbief ca. 15 min. bakken nadat je hem rondom op hoog vuur bruin hebt gebakken. Voor elke 100 gram extra, 5 min. baktijd erbij doen.

Runderlappen
Deze lappen komen uit de borst, hals en schouder. Het vlees is overigens ook bij uitstek geschikt voor stoverijen of hachee. Onze runderlappen bak je in 30-40 min heerlijk gaar. Natuurlijk weer na kort bruin bakken op hoog vuur.
 
Riblappen
Uit de nek en het voorste stuk van de rug komen de riblappen. Het is heel licht doorregen. Stoven ca. 1,5 uur.

Stooflappen
Deze lappen komen uit de borst, hals en schouder. Het is heel licht doorregen. Stoven ca. 1,5 uur.

Runderpoulet
Runderpoulet is afkomstig van de borst, nek, schouder en buikwand of vang. Dit vlees moet je stoven ca. 1,5 uur.