Vlees invriezen, ontdooien en houdbaarheid, hoe doe ik dat?

door | jun 5, 2019 | Kook-/bakbegrippen

Invriezen en houdbaarheid vlees 

Wanneer je jouw vlees gaat invriezen, wil je er natuurlijk voor zorgen dat de kwaliteit van het vlees wordt behouden. Om de kwaliteit van het vlees te behouden moet je ervoor zorgen dat het invriezen snel gebeurt. Doe je dat niet, dan heb je de kans dat er ijskristallen in het vlees ontstaan. Het negatieve gevolg van deze ijskristallen is dat het de celwand van het vlees beschadigd. Dit heeft vervolgens een nadelige invloed op de kwaliteit van het vlees. Erg zonde dus, want het hoeft niet zo te zijn! Daarom hieronder een opsomming van tips voor geen kwaliteitsverlies met invriezen.

Verpak het vlees vacuüm 


Het luchtdicht verpakken van vlees werkt voordelig voor zowel het kwaliteitsbehoud tijdens invriezen als de houdbaarheid van het vlees. Een luchtarme omgeving zorgt ervoor dat zuurstof geen invloed meer heeft op het vlees.

Leg het achterin de vriezer 


Achter in de vriezer is de temperatuur het laagst. Om thuis zo goed mogelijk vlees in te vriezen is het belangrijk om jouw vleeswaren op deze plek op te bergen.

Leg het vlees niet op elkaar  


Als je het vlees op elkaar legt wordt het een groot geheel. Hier kan nauwelijks tot geen (koude) lucht tussen komen, waardoor het vlees er veel langer over doet om volledig ingevroren te zijn.

Zorg voor genoeg ruimte rond elk vleesdeel  


Ook dit heeft te maken met de koude luchttoevoer. Wanneer alles te dicht op elkaar ligt, kan het vlees niet goed invriezen. Hierdoor krijg je helaas te maken krijgt met kwaliteitsverlies.

 

Let op: dit geldt alleen voor het invriezen van nog niet ingevroren vlees. Het door ons professioneel ingevroren vlees kunt u gewoon in de vriezer leggen zoals u dit wilt.

Professioneel invriezen: hoe vriezen wij bij haKOEna in? 

Bij haKOEna zorgen wij ervoor dat het vlees op een professionele manier wordt ingevroren zodat u er optimaal van kunt genieten! Benieuwd naar hoe wij dit doen? Lees dan vooral verder. Het proces begint bij het vacuüm verpakken van het vlees. Op deze manier zorgen wij ervoor dat het vlees zich in een luchtarme omgeving bevindt. Vervolgens leggen we het vacuümverpakte vlees in kratjes in onze professionele vriezer. Door het vlees in kratjes op te bergen kan de lucht in de vriezer goed blijven circuleren. In deze vriezer vindt daarnaast een constante toevoer van koude lucht (-20 ℃) plaats. Dit zorgt ervoor dat het vlees binnen 4 á 5 uur volledig bevroren is op een professionele wijze. Tot slot blijf het vlees hier bewaard tot het naar jou thuis wordt vervoerd!

 

Houdbaarheid van bevroren vlees 

De vraag “Hoe lang kun je bevroren vlees bewaren?” is geen onbekende vraag voor ons. Dit omdat wij ons vlees professioneel ingevroren bij jou thuis afleveren en mensen zich dit vaker afvragen. Logisch ook, want normaliter koop je vlees niet ingevroren wanneer je naar een doorgaans supermarkt gaat. Maar hoe lang kun je vlees nu bevroren bewaren? Dit hangt van meerdere factoren af. Ten eerste natuurlijk de kwaliteit van het vlees en de manier van verpakken. Zoals eerder al vernoemt, kun je vlees het beste vacuüm, en dus luchtdicht, verpakken. Iets wat in een supermarkt vrijwel niet voorkomt… Maar ook de conditie waaronder het vlees is ingevroren en bewaard, bepaalt de houdbaarheid van het vlees (zie bovenstaande opsomming). Ook is het belangrijk hoe je het vlees thuis behandelt. Leg je het meteen in de diepvries en hoe ontdooi je het.

 

Bacteriën in winterslaap 

Wat verklaart nu dat ingevroren vlees langer houdbaar is dan niet ingevroren vlees? Zodra het vlees is ingevroren, komen de bacteriën in een soort winterslaap. Pas nadat het vlees is ontdooid, vermeerderen deze zich weer. In de vriezer kunnen dus geen bacteriën groeien, zolang de temperatuur -18℃ blijft. Je kunt vrijwel zeggen dat je vlees oneindig lang kunt bewaren in de diepvries. Dit is dan ook hetgeen de NVWA veronderstelt. Maar zoals eerder vermeld is dit afhankelijk van de condities waarin het vlees worden ingevroren en bewaard. Over het invriezen van haKOEna vlees hoeft u zich in ieder geval geen zorgen te maken, wat dat betreft is het vlees jarenlang houdbaar. Maar een diepvries die jij thuis hebt geen professionele diepvries is en dit de plek is waar het vlees vervolgens wordt bewaard, hebben wij richtlijnen opgesteld voor de houdbaarheid van ons vlees. Mocht deze tijd verstreken zijn, hoeft u het vlees echt niet weg te gooien! Door te kijken, ruiken en voelen kom je er al snel achter dat het vlees hoogstwaarschijnlijk nog goed is. En vergeet niet, vroeger bestonden er geen houdbaarheidsdata…

Onderstaand zie je twee tabellen waarin een onderscheidt wordt gemaakt tussen zelf ingevroren vlees en ons haKOEna professioneel ingevroren vlees.

 

Bewaartijd van zelf ingevroren vlees:

Soort vlees Bewaartijd ingevroren 
Rundvlees ca. 6-9 maanden 
Kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees ca. 3-6 maanden 
Gehakt ca. 2-4 maanden 
Bereid vlees ca. 2-3 maanden 

 

Professioneel ingevroren en bezorgd:

Soort vlees Bewaartijd ingevroren 
Rundvlees ca. 24 maanden 
Gehakt ca. 12 maanden 

 

Vlees ontdooien  


Om de kwaliteit van het vlees te behouden moet het invriezen van vlees snel gebeuren. In tegenstelling tot invriezen, gaat het ontdooien van vlees juist het beste wanneer het langzaam, en dus eigenlijk van zichzelf, gebeurt. Voor het ontdooien van vlees kun je het vlees het beste een dag voor je het wilt bereiden van de diepvries naar de koelkast verplaatsen. Ben je vergeten om het vlees tijdig uit de diepvries te halen? Dit is geen enkel probleem, maar ontdooi het vlees zeker niet in de magnetron! De buitenkant zal dan namelijk garen terwijl het binnenin nog bevroren blijft. Hierdoor wordt het vlees erg taai. Wel kun je het vlees in haar verpakking in een bakje met lauw stromend water leggen. Op deze manier is het vlees vaak al binnen een half uurtje ontdooid en behoudt het ook nog eens de kwaliteit!


100% haKOEna genieten-garantieWe doen er alles aan dat de koeien genieten. We zijn zo transparant mogelijk naar jou toe over het hele proces. Omdat je weet dat dit goed zit, kun je genieten van het topkwaliteit vlees dat op je bord komt. Dat is waar haKOEna voor staat! Wij zijn daar helemaal van overtuigd. Daarom zijn we zo koelant mogelijk en geven jou gewoon 100% genieten-garantie.

You have Successfully Subscribed!


Bezorgkosten


Voor de bezorging via PostNL wordt per afleveradres een standaardbedrag van € 6,95 gehanteerd. Wanneer jij jouw bestelling in de ochtend wilt laten bezorgen, moeten wij hiervoor helaas een toeslag van € 12,50 in rekening brengen. Voor bezorging in de avond geldt een toeslag van € 1,95. Voor gratis bezorging hanteren wij een minimum bestelbedrag van € 100,-.  

Meer informatie over bezorging en bezorgkosten kun je hier vinden.

You have Successfully Subscribed!


Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!Wij verzenden jouw haKOEna bestelling in een EPS doos voorzien van herbruikbare coolpacks! Op deze manier komt jouw bestelling ingevroren bij jou aan.  

PostNL verzorgt de bezorging van jouw pakket. Wanneer je op maandag t/m vrijdag voor 15.00 uur besteld, zal jouw haKOEna bestelling de volgende dag bij jou thuis worden bezorgd via PostNL. Wanneer jij jouw bestelling op vrijdag na 15.00 uur, zaterdag óf zondag bestelt, wordt jouw pakket dinsdag bij jou thuisbezorgd. Zodra wij jouw pakket hebben afgegeven aan PostNL ontvang je een track & trace code via de mail, waarmee jij jouw pakket kunt volgen.  

Meer informatie over de bezorging kun je hier vinden.

 

You have Successfully Subscribed!


Diervriendelijk vlees direct van de boerinDe dieren hebben het leven dat ze zouden kiezen als ze een keuze hadden. Altijd lekker buiten als het maar even kan en de ruime, open, lichte stal met stro in als ze dat willen. We gebruiken geen preventieve antibiotica of toevoegingen van welke aard dan ook. Puur natuur, zo zijn de dieren, zo houden wij dat graag.

 

You have Successfully Subscribed!


Topkwaliteit rundvlees van … koeien!haKOEna staat voor topkwaliteit vlees. Logisch dat we dan kiezen voor koeien. Vlees van koeien is namelijk malser dan van stieren. Die hebben een hoog testosterongehalte en dat maakt het vlees harder. Ook zorgt het ervoor dat de dieren moeilijk buiten te houden zijn. Het vlees is van de Franse vleesrassen Limousin of Blonde d’Aquitaine. Het zijn oersterke rassen en omdat de koeien niet gemolken worden gaan alle voedingsstoffen naar het vlees. 

You have Successfully Subscribed!


Ambachtelijk verwerkt door slagerDe verwerking gebeurt bij Freshco, EG-erkend slagersbedrijf van mijn man. Hij heeft al decennia ervaring met verwerken van vlees voor restaurants. Het vlees krijgt ruim de tijd om te rijpen, minstens drie weken. De slagers verwerken het vlees met ambachtelijke precisie, ze snijden de lapjes vlees zoveel mogelijk op het gewenste gewicht maar je begrijpt dat dit dus wel eens iets kan afwijken. Vakwerk blijft nu eenmaal mensenwerk.

You have Successfully Subscribed!


Professioneel ingevroren > langer houdbaarZelf thuis invriezen kan. Maar ook al is je eigen diepvries nog zo goed, ze kan niet op tegen professioneel invriezen. De methode van gelaagd invriezen met speciale ventilatie zorgt ervoor dat het vlees in korte tijd de temperatuur van -18oC bereikt. Daardoor is haKOEnavlees wel twee jaar houdbaar met optimaal behoud van structuur en kwaliteit.

You have Successfully Subscribed!

Probeer nu...
ons proefpakket

 

Al vanaf € 29,50

Proefpakket bekijken

* Minimum bestelbedrag
niet van toepassing.

You have Successfully Subscribed!