Vlees invriezen, ontdooien en houdbaarheid, hoe doe ik dat?

door | jun 5, 2019 | Kook-/bakbegrippen

Invriezen en houdbaarheid vlees

Wil je dat de kwaliteit van vlees behouden blijft als je het zelf gaat invriezen, dan moet je ervoor zorgen dat het snel gebeurt. Doe je dat niet, dan heb je kans dat er in het vlees ijskristallen ontstaan. Deze ijskristallen beschadigen de celwand. En dit heeft een nadelige invloed op de kwaliteit van het vlees. Erg zonde dus!

Tips voor geen kwaliteitsverlies met invriezen

  • Verpak het vlees vacuüm
  • Leg het achterin de vriezer
  • Leg het vlees niet op elkaar
  • Zorg voor genoeg ruimte rond elk vleesdeel

Verpakking

Zorg ervoor dat je het vlees luchtdicht verpakt. Alle lucht is dan uit de verpakking waardoor zuurstof geen invloed meer heeft op het vlees. Dit verbetert de houdbaarheid en kwaliteit van het vlees.

Houdbaarheid bevroren vlees

Hoe lang je bevroren (rund)vlees kunt bewaren, hangt van veel factoren af. Ten eerste natuurlijk de kwaliteit van het vlees en de manier van verpakken. Maar ook de condities waaronder het is ingevroren en bewaard. Ook is het belangrijk hoe je het vlees thuis behandelt. Leg je het meteen in de diepvries en hoe ontdooi je het.

Bacteriën in winterslaap

De bacteriën in (rund)vlees komen in een winterslaap zodra het vlees is ingevroren. Pas nadat het vlees is ontdooid, vermeerderen ze zich weer. In de vriezer kunnen dus geen bacteriën groeien, als de temperatuur -180C blijft.

 

Bewaartijd zelf ingevroren vlees:

Soort vleesBewaartijd ingevroren
Rundvleesca. 6-9 maanden
Kalfsvlees, varkensvlees, lamsvleesca. 3-6 maanden
Gehaktca. 2-4 maanden
Bereid vleesca. 2-3 maanden

Bewaartijd haKOEna vlees: professioneel ingevroren en bezorgd:

Soort vleesBewaartijd ingevroren
Rundvleesca. 24 maanden
Gehaktca. 12 maanden

Beste manier om vlees te ontdooien
Vlees invriezen moet snel gebeuren om de beste kwaliteit te behouden maar ontdooien doe je het beste langzaam. Haal het vlees daarom een dag voordat je het wilt gaan bereiden uit de diepvries en leg het in de koelkast. Ben je vergeten om het vlees tijdig uit de diepvries te halen, ontdooi het dan niet in de magnetron! De buitenkant zal dan namelijk garen terwijl het binnenin nog is bevroren. Hierdoor wordt het vlees erg taai. Als je het in een bakje met lauw water dompelt, is het vlees vaak al binnen een half uurtje ontdooid. En zo behoudt het ook de kwaliteit.

 

Laat je weten wat je van dit artikel vindt?

Wij vinden het leuk je vraag of/en opmerking hieronder te lezen!