Hoe bak je bavette? – Bavette bakken

door | mei 31, 2019 | Hoe bak je vlees

De echte rundvleeskenners/liefhebbers gaan eerder voor de bavette dan voor de ossenhaas. De bavette wordt ook wel het best bewaarde geheim van de slager genoemd. Dit is afgeleid uit het feit dat het het smaakvolste stukje vlees is maar wel wat steviger, daarom is het bij de massa niet zo bekend. Benieuwd naar het geheim van de slager? Volg dan onderstaande stappen voor het bakken van jouw perfecte bavette.

Hé… wist je dat je bij haKOEna superlekker Limousin rundvlees online kan bestellen? Direct van de boer(derij), bij jou thuisbezorgd! Kijk hier eens in onze shop.

In de pan
Je kunt de bavette dus eten als biefstuk en je moet hem dan ook bakken als biefstuk.

  1. Laat de bavette minstens een half uur op kamertemperatuur komen. Langer mag natuurlijk.
  2. Zet het vuur hoog.
  3. Zodra het schuim van de (room)boter is of de olie heet genoeg is, doe je de bavette in de pan. Is die lekker bruin aan een kant, draai hem dan om. Met een vleestang natuurlijk zodat de vleessappen behouden blijven.
  4. Draai de warmtebron terug. Bak het vlees nog ca. 2-3 minuten aan elke kant.

Neem de bavette uit de pan, leg hem op een verwarmd bord en laat ca. 5 minuten (afgedekt) rusten. Of leg hem in een oven die je al op 100 graden celsius hebt verwarmd.

Stoven
Bavette kun je dus alleen ‘rood’ eten. Doorbakken bavette is taai. Hou je van doorbakken biefstuk, kies dan voor iets anders dan bavette. Als de bavette te gaar is geworden, stoof hem dan. Na ruim een uur is die helemaal mals. En je weet, hoe langer je stooft, hoe zachter het vlees wordt.
Rundvlees snij je altijd op de draad, dus ook de bavette. Als je rundvlees met de draad mee snijdt, dus in dezelfde richting als de draad loopt, is het minder mals.

Op de bbq
Alle rundvlees dat je kort bakt, kun je ook op de barbecue bereiden. Dus ook de bavette.

1. Zorg dat de kolen heet zijn of zet de vuurbron op de hoogste stand (120°C). En dep het overtollige vocht van de bavette

2. Smeer deze in met een dun laagje olie in om vastplakken aan het rooster te voorkomen.

3. Grill het vlees aan beide kanten, midden op de barbecue. Je kunt het op gevoel doen of de kerntemperatuurmeter in het midden steken.

4. Als die 45°C aangeeft, leg je het aan de zijkant van de barbecue. En laat het daar ongeveer 3 minuten rustig verder garen.

5. Doe het dan in aluminiumfolie en laat de bavette nog zo’n 8 minuutjes rusten. Bavette heeft zoveel smaak van zichzelf dat het eigenlijk jammer is als je er allerlei kruiden, olie of specerijen op gaat doen. De Limousin bavette heeft genoeg aan een snufje zout en peper, die je er het best ná het barbecueën over strooit.

Let op: De bavette van de Limousin is mals vlees met een heerlijke bite. Hou je daar niet van of heb je per ongeluk langer dan 5 minuten gebakken, dan wordt de bavette taai. Je kunt hem dan wel nog heerlijk stoven.

Download de bereidingswijze voor bavette hier! 

 

 

Heb je iets gehad aan dit artikel over hoe je het beste bavette bakt? Ik vind het leuk als je het mij hieronder laat weten! Een vraag of opmerking kan natuurlijk ook, ik zal mijn best doen er zo snel mogelijk op reageren!